Съвместна изложба на Кина Петрова и Альоша Кафеджийски в Галерия 8.

Поредната съвместна изложба на артистичното семейство Кина Петрова и Альоша Кафеджийски вече е изложена в Галерия 8, от 4 до 29 май.
Камерна по своя характер, поради пространството на галерията, експозицията ще покаже две скулптури от дърво на Альоша Кафеджийски и осем живописни картини на Кина Петрова – пейзажи, обединени под общото название „От брега…“, а също и една творба, не принадлежаща към цикъла, наречена „Портата“.
„От брега…“ е заглавие, което включва многоточие. Авторката е вложила в него провокативната възможност към зрителя да постави на мястото на многоточието собственото си усещане за емоциите, които изпитва на морския бряг – меланхолия, радост, безбрежност, свобода, полет, стремеж към далечното и непознатото, и да завърши в себе си названието на картината, според личните си възприятия от изложбата.
Цикълът е разработен в студената синьо – зелена гама на морето, която по принцип е характерна за цялостното творчество на художничката.
Кина Петрова е пристрастена към преосмисленото изобразяване на природата. Морето е една от честите й теми, което има своето логично обяснение – дъщеря на риболовец, родена и отраснала във Варна.
Работи основно живопис и рисунка, дълги години е била сценограф, реализирайки многобройни театрални проекти у нас и в чужбина.
Альоша Кафеджийски, един от добре познатите български скулптори, автор както на монументална скулптура, така и на малка пластика, в която неизменно присъства човешката фигура. Работи основно бронз и дърво с условно оцветяване, епизодично камък.
Роден и отраснал в Чипровци, носи в себе си вдъхновението от иконите, дърворезбата и чипровските килими, с които е фамилно свързан, посредством професиите на своите баща и майка.
Двете творби, които авторът ще представи в изложбата са тематично свързани с годишния сезон и с предстоящия Великден, и носят названията „Разпятие“ и „Пролет“. Фигурални скулптури, но с различен емоционален заряд – от драматизма на Разпятието до закачливите детайли на пролетното настроение.

Галерия 8 се намира на ул.”Братя Шкорпил” № 8. Работното време по време на „Нощта” ще бъде от 18:00 – 24:00 ч