Радио Варна с четири събития по време на “Нощ на Музеите и Галериите” – Варна 2019 – музика, светлина и изложби на фотографии

Едно от първите събития, с които Радио Варна се включва в “Нощ на Музеите и Галериите” – Варна 2019 носи името „С обич към Изтока” и представя заснети от проф. Александър Федотов фотографии. Включва страни от Изтока, в които той прави последните си пътувания. Научните интереси на проф. Александър Федотов бяха насочени към Изтока. Но към Изтока той изпитваше и обич. Вдъхновяваше го неговата пъстрота, мъдрост, усет за изящното, удивителна креативност. Пътешествията и фотографията бяха негова страст.

Друг интересен акцент в участието на Радио Варна във фестивала “Нощ на Музеите и Галериите” – Варна 2019 е изложбата от фотографии на Тодор Димитров. През февруари, тази година, неговият кадър със заглавие “Кой е тук” участва в един от най-престижните международни конкурси по подводна фотография “Нашия подводен свят”, където взе първо място. Тази и други забележителни фотографии, които обективът на Тодор Димитров е уловил ще очакват гостите на събитието в рамките на Нощта. Повече за събитието можете да научите тук.

Събитията в Радио Варна продължават с „LIGHTBOX“ – изложба на осветителни тела на студенти 3ти курс от специалност „Индустриален дизайн“ в ТУ-Варна. Идейните решения в този проект са инспирирани от идеята за опазване на животинското многообразие. Прототипите и макетите интерпретират физически или функционални характеристики на различни представители на животинското царство, техни характерни поведенчески или физически черти. Важна роля играе обобщаването на информацията, а не буквалното пресъздаване. Ще бъдат представени 26 идейни решения. Името на експозицията е съотнесено към изложбеното пространство – т.нар. Стъклен куб на Радио Варна, който ще бъде облян от светлина във фестивалната нощ. Изложбата ще бъде открита в 19:00 часа на 17.05.2019.

Като допълнение на магията, която ще витае в атмосферата по време на фестивала, ще бъде участието на Камерен оркестър на варненските учители “Анима”. През 2015 година талантливите музиканти от “Анима” се включиха в срещата на Европейска федерация на любителски оркестри в Кремона (Италия), където са представиха специална програма от произведения на български композитори.