Отворена покана – Нощ на Музеите и Галериите – Варна 2019

Европейската „Нощ на музеите” стартира като инициатива на Министерството на културата на Франция и за изминалите 15 години се утвърди като устойчива практика в много от страните в Европа. В тази нощ голяма част от музеите и галериите отварят врати и срещу свободен вход дават възможност на голям брой посетители да се запознаят отблизо с културното наследство и изкуство на съответната страна.

Фестивалът „Нощ на Музеите и Галериите“ ще се проведе за четвърти път във Варна на 17  и 18 май 2019г.

Списанието за градска култура „Ти си Варна”, в партньорство с ръководителите на варненските музеи и галерии ще организира второто издание на „Нощта” в нашия град. В инициативата ще се включат музеи, голяма част от галериите, творчески пространства, заведения.

Нашата цел е да въвлечем голям брой участници в „Нощта на Музеите и Галериите” освен чрез експозиции и изложби, също така и чрез културни събития, които ще се проведат в рамките на фестивала. „Нощта” има за цел да даде поле за изява на голям брой  млади артисти и колективи, като по този начин да се превърне в платформа за реализация на нови и алтернативни проекти в областта на културата и изкуството.

Като представител на културно простраство, галерия или културен институт, ви каним да се включите с подходяща инициатива, за да допринесете за пълноценното провеждане на третата за Варна „Нощ на Музеите и Галериите“.

Фестивалът ще протече в два дни – 17 и 18.05 – петък и събота.

Ще приемаме заявки за участие до 01.05 – сряда, като след тази дата всички рекламни материали ще бъдат финализирани.

При желание за участие в „Нощ на Музеите и Галериите“, моля попълнете и ни изпратете приложената бланка.

Можете да изтеглите бланката за участие оттук.

„Нощта на Музеите и Галериите“ се провежда с подкрепата на Фонд Култура към Община Варна