Музей „Стара Варна” с разходка през историята и литературата

Музей „Стара Варна“ разполага с над 5000 снимки, които са съхранили историята на морската столица. Колекцията включва родови и панорамни фотографии на морето и града, като най-старата датира от 1880 година. Музеят предлага разходка, която ни връща сто години назад във времето, отчасти благодарение на факта, че се помещава в над стогодишна къща с неповторима атмосфера. В „Стара Варна” можем да видим как Варна преминава от Ориента в Европа, как се открива пристанището, как замръзва морето, кой е първият шестетажен небостъргач, кои са били претендентките за титлата „Царица на плажа” и много други интересни и малко познати факти от историята на града.

Тази година музеят участва с няколко събития в рамките на Нощ на Музеите и Глаериите. На 18 май от 19:00 там ще се играе моноспектакълът на Ивелина Сотирова „Мемоарите на една гейша” с вход 20 лв.

На 19 май входът е свободен, а музеят ще бъде отворен от 18:00 до 24:00 часа. Между 19:30 и 20:30 можем да слушаме разказ за миналото на града. От 21:00 часа е литературното четене с участието на Георги Велчовски и Хаджи Ламбрин Сотиров, а в 22:30 организаторите обещават да направят сензационно за Варна научно съобщение.