Музей за история на образованието на зрително затруднените се включва в Нощта с експозиция и демонстрация на спорт за незрящи

В рамките на Нощ на музеите и галериите 2018 ще имаме възможност да се запознаем с историята на първото в страната училище за слепи. В музея към Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“  могат да се видят различни предмети, свързани с исторически за училището събития, помагала за обучение и ограмотяване на брайлова азбука. Богат снимков материал отразява развитието на училището през годините от Държавен институт за слепи до днес. Експонатите са достъпни за хора с увреждания. Посетителите могат да опитат да пишат  на плоча с шило или на брайлова машина.

Училището ще участва в Нощ на музеите и галериите на 18 май от 16:00 до 20:00 часа. Програмата включва посещение в Музей за образование на зрително затруднените в България, кратка разходка из училището и демонстрация по шоудаун от 17:00 до 18:00 часа.

Шоудаун е спорт, специално създаден за хора със зрителни увреждания, но не е задължително да си незрящ, за да го играеш. Изобретен от канадеца Джо Луис през 60-те години на XX век, в България този спорт започва да се развива през 2009 година. Училището е домакин на Държавните първенства по шоудаун.