Етнографски музей и Музей за история на Варна

Етнографски музей–Варна е разположен във възрожденска къща от типа симетрични къщи, построена около 1860 година. В музея е показано богатото разнообразие в културата и бита на населението на Варненския край от втората половина на XIX и началото на XX в. Присъстват основните поминъци на хората – земеделие и животновъдство, пчеларство, риболов, лозарство и занаяти. Народните носии дават представа за демографския облик на Варненския край.

На 19 май музеят ще се включи в Нощта с вход свободен между 18:00 и 22:00 часа. В 19:30 ще започне концертът на Acoustic Jazz Duo.

В Музея за история на Варна гостите могат да се запознаят с единствената по рода си експозиция в страната, разкриваща атмосферата на стара Варна в периода 1878-1939 година. В залите са възстановени с оригинални предмети занаятчийски ателиета, хотелска стая, сладкарница, гостилница, фотографско ателие, адвокатска кантора, шапкарски магазин, книжарница, магазин за детски играчки, магазин за радиоапарати, кът от плажа с кабинка за преобличане, изработена от тръстика гостна, и вътрешен двор на варненска къща.
Показано е изграждането на европейския архитектурен облик на града и превръщането на Варна в международно морско курортно средище и лятна столица на българската култура.

Работното време на музея на 19 май е с вход свободен от 18:00 до 22:00 часа. Между 18:00 и 18:30 часа ще звучат музикални изпълнения на ученици от НУИ „Добри Христов”, клас по акордеон, а от 20:30 до 21:45– концерт на живо на Дуо ELPHONIKA.