„Духовно пътуване” – изложба на Калоян Илиев-Кокимото

Изложбата на Калоян Илиев –Кокимото, озаглавена „Духовно пътуване”, ще се открие на 18 май в галерия Photosynthesis на бул. „Княз Борис I” 64 и ще остане там до 18 юни.

В изложбата си Кокимото представя 22 дигитални колажа, създавани в продължение на пет години. За тези произведения той е използвал фотографии, документиращи пътуванията му из Европа. След дълъг и обстоен преглед подбира подходящи изображения, които да съчетае с натрупалите се с времето фотографии.

Дигитално обработените и разпечатани на хартиен носител и канаваца произведения са обособени в две серии, наречени „Съвременни икони“ и „Духовно пътуване“. Последната става и заглавие на настоящата изложба, в която артистът за първи път събира двата проекта в едно. Този сбор олицетворява съчетанието между духовния и професионалния му път на развитие като творец в един глобален свят.

Материалното се преплита с вечното, историческите препратки – със сегашното време, а получените картини преминават през съвременните технологии и стигат до нас, маркирайки прехода на съвременния човек от тривиалното към сакралното.