Галерия „ЮКА“ ще представи изложба на керамични картини.

„ Приказен сън “ се казва изложбата, която ще ни предложи галерия Юка в „Нощта на Музеите и Галериите”. Автор е Искра Печанска. Тя е родена във Варна, дипломира се като бакалавър по Счетоводство и контрол в УНСС в София, но икономическият профил се оказва твърде тесен за нейната експанзивна артистична душевност.
От 2001 година започва да се занимава с керамика. Учи cъвременно изкуство последователно във факултетите по изкуства на Автономния Университет на Баха Калифорния (UABC) в Мексико, а по-късно и в Университета за изящни изкуства на Лисабон, Португалия. Там се запознава и „краде“ занаят от най-добрите керамисти.
В Португалия усвоява техниките на стила „азулехос“ – керамични пана от плочки за големи и малки пространства. Те могат да се използват като пана за външни стени, бани, кухни, а също и за картини. Така пламенната Искра се вдъхновява да търси свой стил в художественото оформление на картините си.
Участвала е в множество съвместни изложби в Мексико и България.
Откриването на изложбата е планирано за 20.05 – петък, в 19.00 ч.

Галерия „ЮКА“ е създадена по идея и съвместна инициатива на ръководството на „Юнион Корект“ и художничката Цветана Векова през 1997г. Прекрасната витрина – лице на артсалона е обстоятелство, с каквото малко галерии могат да се похвалят. Вече 17 години галерията дава възможност за изява на творческите търсения на художници от различни поколения, като запазва висок критерия на подбор и аранжимент на изложбите. Тя е била домакин на стилово разнообразни живописни експозиции, приложни колекции, керамична пластика, скулптура, рисунка, фотография, произведения от хартия, макети.

Адрес : Варна, ул. „Васил Друмев“ 23