Богата програма в Арт Галерия “Папийон” по време на фестивал “Нощ на Музеите и Галериите” – Варна 2019

В рамките на фестивал “Нощ на Музеите и Галериите” – Варна 2019 Арт Галерия “Папийон” ще представи на своите гости множество интересни и провокиращи размисъл събития, първото от които носи името „Романтичните видения на един бонвиван“ и представлява изложба на платна. В експозицията са включени 21 картини, а експресивният живописен стил на Мутафчиев ще ни потопи в насладата от живота, във вътрешния мир на „този, който умее да живее безгрижно“, „този, който създава еликсира, пипера на живота“. Ние сме това, с което се храним и това има пряка връзка с любовта към живота. Без значение как се подхожда към храната – между другото или като проявим внимание и изобретателност, ключовата дума е ЛЮБОВ. Поради факта, че храната е наше ежедневно доживотно занимание в отношението ни към нея личи какви сме, откъде идваме, дори накъде отиваме. Връзката храна–живот е очевидна и именно затова за съвременния човек тя е не само необходимост, а желание да се превърне в радост, медитация, грижа, близост, игра, делнична алхимия. Тя ни помага да направим така отличаващата се от животинския инстинкт човешка крачка на осъзнато удоволствие. Повече за събитието можете да научите от тук.

На 17 май 2019 /петък/ в часовете от 19:00 до 21:00 часа на същата локация ще бъде представена книгата книгата „Формулата на здравето или какво не се казва за храната“, а в беседата с автора Валентин Грандев, ще можете да чуете изключително интересни факти, включително наблюдения за причините каращи художниците да пресъздават храна. Ще имате възможност да защитите своята собствена теза, за да стигнем до истината за храненето, която така силно ни вълнува.

Четивото изненадва както със своята неординарност по отношение на постройката, така и със съвсем различните аргументи, непознати за останалите автори по темата за храненето. Със средствата на простата математика, авторът извежда „Формулата на здравето“, чиято цел както самият той подчертава е честността, че не би трябвало да се фокусираме само върху вида и качеството на храната, за да достигнем мечтаното здраве. В книгата ще откриете и сериозно количество история, която изобличава механизмите на маркетинга, още от времето на първите хранителни добавки. Изглежда, че основната му идея е да спести на читателите излишните усилия, време и пари в следването на безброй диети и здравни съвети. Изправя се, както срещу закостенелите разбирания на диететиката, която в продължение на десетилетия е ням свидетел на драстичното повишаване на безброй заболявания, така и срещу нашумелите алтернативи, които най-вече струват средства. В този смисъл предизвиква скандал, но аргументацията на автора изглежда неоспорима. Той дори обръща внимание и конкретизира начина, по който трябва да се осъществи промяната в храненето, защото е забелязал, че мнозина грешат и се разочароват преминавайки през този процес.

Дали хранителните навици на нашите предци не са далеч по-здравословни от всичко, което днес ни предлагат?

На втория ден от фестивал “Нощ на Музеите и Галериите” – Варна 2019 ще в същата галерия ще бъде представена книгата „Рай за птици“ от Владимир Стоянов с диск с авторски инструментални пиеси „Перо от облак“, прикрепен към книжното тяло, определен като „стихотворения без думи“.

„Рай за птици“ е книга, която вярва в безсмъртната душа на човека и в това, че няма граници, които да го спрат. Тя утвърждава разбирането, че истинското познание е рожба на преживяното, а най-верният път – пътя на сърцето. Картезианският разум трябва да отстъпи първенството на чувствителността и интуицията, ако искаме да имаме перспектива и бъдеще. Ще поемем ли риска да се извисим над обстоятелствата и нещата, за да бъдем себе си? Всеки решава сам.

Книгата включва поетичните цикли „Сълза от снежната лавина“, „Златен елен“, „До седмото небе“, „Сребърно ехо“ и „Перо от облак“. Тя е опит да напишем звездната си човешка и родова сага с перо от облак и като сълза от снежната лавина да възседнем златния елен, който ще ни отнесе до седмото небе. И после да се превърнем в сребърно ехо, което вечно ще чертае пътя на рода за тези, които идват след нас. И така няма да се изгубим. Защото сребърното ехо на песента е неунищожимо в сравнение с пътеката от трохи, по която Хензел и Гретел се завръщат у дома.

„Рай за птици“ е новата поетическа книга на писателя, барда и преводача Владимир Стоянов. Неин художник и оформител е Александър Телалим – преподавател по рисуване и история на изкуствата в Академия „ITE_STEP“. Естетическо прецизно издание, което внушава, че словото е призвано да вълнува, лекува и извисява; че самото то е едновременно рай, птица и полет на духа. Книгата гради същността си върху едновременното преживяване и осмисляне на музикалната, образната и смисловата словесна партитура. Музиката не е самоцел, а също част от вербалното послание.

Пространството на Арт Галерия „Папийон“ ще ви очаква в рамките на фестивал “Нощ на Музеите и Галериите” – Варна 2019 с релаксиращата музика на стиховете и инструменталните пиеси на Владимир Стоянов, както и с надеждата, че полетът е по-обсебващ, възвисен и утвърждаващ от страха и недоверието в другите и в собствените ни възможности .

Работното време на Арт Галерия “Папийон” в рамките на фестивала ще бъде:

17.05. /петък/: 10:00 до 21:00

18.05 /събота/: 10:00 до 22:30