Програмата на Градската галерия „Борис Георгиев” предвещава истинска фестивална нощ.

На 20.05, петък в 18 ч се открива изложбата на филмови плакати от миналия век. Киноафишите са създадени в периода на 30-те до 50-те години на миналия век и показват филмите, които варненци са гледали в много сложните и мрачни времена на предвоенното и военно време, първите години на Сталинизма.

На 21.05, събота за 18 ч е планирано началото на изложбата „Две” на творческия тандем Ина Валентинова и Вълко Чобанов.

Изложбата проследява срещата на всеки от двамата автори с привиденията из света на личната му психо-реалност. Медиите, с които изложбеният проект комуникира са живопис и рисунка. Като се възползват интуитивно от натрупванията в зоната на своето несъзнавано, артистите развиват визуални сюжети, осланяйки се на усета на свободното въображение.
Ина Валентинова е родена в Русе през 1995.През 2014 се записва в бакалавърска програма ‘Изящни изкуства’ в Академия Минерва, Хрьонинген, Холандия, а от 2015 продължава образованието си в програма ‘Текстил – изкуство и дизайн’ на НХА, София. Работи в областта на илюстрацията и стрийт арта.
Участвала е в изложби и визуални проекти в Австрия, Холандия, Хонг Конг, Полша, Швейцария, Румъния и България.
Вълко Чобанов е роден в Пловдив през 1991.
През 2014 завършва ‘Сценография’ в АМТИИ, до 2016 учи магистър в програма ‘Дигитални изкуства’ на НХА.
Работи в сферата на живописта, илюстрацията, видео арта и пърформанса.
Участвал е в рaзлични групови изложби в България, както и в няколко чуждестранни проекта.

В 19 ч е началото на „Пощенска кутия за приказки”, проект на Гери Турийска, който гостува за първи път във Варна. Потвърдилите вече участници са Александър Сано, Васил Русев, Ясен Козев, Камен Алипиев – Кедъра, Славин Славчев и др.

От 21.30 ч в дворното пространство на галерията, танцов театър АТОМ ще ни покаже проекта си P R I T H V I. Това е танцов фрагмент, в който на фокус е тялото и връзката му със земята. P R I T H V I представлява твърдото състояние на материята, поражда мириса, формата му е квадратна, а цвета-жълт. Тялото е тежко, твърдо, стабилно, плътно, неподвижно, балансирно.
Танцът се изпълнява от Калина Георгиева и Стефания Георгиева.