По време на фестивал „Нощ на Музеите и Галериите“ – Варна 2019 галерия „Арт Маркони“ ще представи стихосбирка и изложба акварел на еди автор

Днес, 18.05, като част от програмата на фестивал “Нощ на Музеите и Галериите” – Варна 2019, галерия „Арт Маркони“ ще представи на своите гости две събития с изключителен заряд и красота и с акцент авторът Радослав Коцев – Даро

В 18.00 часа ще бъде направена премиера на стихосираката „Небето не понася лично местоимение”, а от 19:00 часа на същия ден ще бъде открита изложба акварел „Светлини и отражения”

“…и знам, че добрите неща

някак си се усещат.

И лошите също,

щом неделимата същност  посрещне

и синьото…

и насиненото око на небето.”

/Р. Коцев –  Високи синини

из „Небето не понася лично местоимение”

“За Радослав Коцев акварелът е невероятно преживяване, позволяващо да изрази идеята си със замах. Рисува само, когато има какво да сподели. Има любими места, чиято енергия го активира и те са неизменно някъде навън, сред природата. Не, не рисува от натура и до момента има само няколко пейзажа. Живописта му е по-скоро абстрактна, провокативна, размисляща, превеждаща посланията си в цвят и символи. Всяка рисунка е дълбоко обмислена, но той никога не скицира предварително идеята. Оставя си някаква част от нея да се развие в процеса на сътворяването. За истински комплимент приема коментара на едно 5-6 годишно дете, разговарящо с майка си на негова изложба:

– Мамо, не знаех, че възрастните художници могат да рисуват като деца…

Няма творец, който да не мечтае, и да не се опитва да съхрани детския си поглед, любопитство, чистота и смелост в изразяването. Израстването носи мъдрост, опит, но и рутина, страх, от това как ще бъдеш възприет, вътрешна нагласа за съизмеримост с другите, нерешителност да нарушиш правилата, съобразяване с пазара на изкуството, изнасилване на себе си, заради спазване на договори с галерии, заради предпочитания на клиенти… Радослав Коцев е надмогнал отдавна огорчението от петте неуспешни опита да бъде приет в Академията. Тези пет години го срещат с интересни хора и има възможност да рисува заедно със студентите на професор Иван Кирков. Днес е щастлив, че рисуването е онова магнетично състояние, което може да си подари, в което се съобразява единствено със себе си, в което може все още да се забавлява. Това с известна доза завист откриват част от съучениците му от художествената гимназия в град Пловдив, по време на изложбите му, тези, които са поели нелекият път на професионалния художник.

Радослав Коцев умело съчетава времето си между рекламния дизайн, рисуването и поезията – другата негова страст и начин за споделяне.

Думите в стиховете му са също тъй свободно изляти, както живописните откровения. Нетърсещи рима, не рядко и връзка помежду си, но рисуващи състояния, чиято вътрешна логика те отвежда в света на неговата творческа проницателност.

Изложбата „Светлини  и отражения” е първата художествена изява на Радослав Коцев във Варна, а поетичната му книга” Небето не признава лично местоимение” е третата, представяна в галерия „Арт Маркони”” споделя за автора Ваня Маркова от галерия „Арт Маркони”

Можете да следите събитието тук.