Парк-музей „Владислав Варненчик“

Парк-музей „Владислав Варненчик“ се намира в западната част на град Варна, сред уникален парк, на площ от 30 декара. Построен е на мястото, където на 10.11.1444г загива полско-унгарският крал Владислав ІІІ Ягело, в битка за освобождението на Балканите и Югоизточна Европа от османците.

Музеят е открит през 1964г в чест на 520-та годишнина от битката. През 2004г музеят и експозицията са изцяло модернизирани. Музейният парк е залесен с уникална растителност. На територията му има и две тракийски могили, в едната от които е разкрита тракийска гробница от IVв. пр. Хр.

В постоянната експозиция могат да се видят единствените в България рицарски доспехи от тази епоха, оръжия и снаряжения от ХV век, намерени на бойното поле (шлемове, арбалети, мечове, щитове, копия и др.), знамена, макети, карти, гербове, картини, скулптури, гравюри и други произведения на изкуството, посветени на Варненската битка.

На 19 май музеят ще работи с вход свободен между 18:00 и 24:00 часа. Освен постоянната експозиция, посетителите ще могат да видят съместната изложба на музея и РИМ Силистра, посветена на 611 години от Въстанието на Константин и Фружин.