НАОП „Николай Коперник“ гр. Варна

През 1960 година група ентусиасти от Варна създават Клуб по астронавтика и астрономия. Този клуб е един от инициаторите община Варна да предложи редовния ХIII Конгрес на Международната федерация по авиация и астронавтика да бъде проведен през септември 1962 в град Варна. Официален гост на този конгрес беше вторият съветски космонавт Герман Титов. След конгреса се ражда идеята във Варна да бъде създадена астрономическа обсерватория. В инициативния комитет под ръководството на тогавашния кмет на Варна – Николай Бояджиев участват учители, преподаватели във Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ във Варна, офицери от щаба на Военно морските сили и др. През 1963 година на Клуба по астрономия и астронавтика е предоставена сграда в централната част на Морската градина. В нея започват работа първите курсове по астрономия и ракетомоделизъм.

В началото обсерваторията е оборудвана с няколко малки телескопа. В Звездната зала на планетариума е монтиран проекционен апарат, който проектира 5 500 звезди върху полусферичен купол с диаметър 10.5 метра. С помощта на допълнителни проектори се демонстрират положенията на Слънцето, Луната и планетите сред звездите. Специални проектори демонстрират движението на планетите около Слънцето от гледна точка разположена на 5 милиарда километра по полярната ос на еклиптиката. Използват се още диапроектори за онагледяване на лекциите.

В Кулата на Фуко е монтирано махало на Фуко с дължина на нишката 17.6 метра и отклонение в основата около 2 метра. За географската ширина на Варна – 43 градуса 12 минути северна ширина, завъртането на равнината на люлеене на махалото в резултат на околоосното въртене на Земята е 10 градуса 03 минути за един час в посока от изток на запад.

Работата с ученици и учители в рамките на образователната програма за средното учище основно се състоят в изнасянето на специални лекции в Звездната зала и наблюдения с телескоп на различни небесни тела и явления. За учителите се подготвят цикли от лекции и семинари по проблемите на преподаване на астрономия и елементи от астрономията по физика, география и природознание. Изготвят се и методически указания за извънкласната и извънучилищна работа по астрономия.

Популяризирането на астрономията сред гражданите става чрез специални лекции в Звездната зала на Планетариума и чрез статии и интервюта в средствата за масова информация.

На 15 август 2002 година, от тогавашния министър-председател Симеон Сакскобургготски бе открита реконструираната сграда на Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Н.Коперник”.

През септември 2004 Международната метеорна организация (IMO) повери на Обсерваторията домакинството на Международната метеорна конференция, която събра учени, изследващи метеорните роеве в Слънчевата система от цял свят.