Музеят за нова история на Варна подготвя атрактивна програма за „Нощта”

На 21 май 2016 г. Музеят за нова история на Варна при РИМ – Варна и Студио „Палас“ – Варна ще посрещнат своите гости в Европейската нощ на музеите. Подготвената програма е възможност за познавателно Пътуване към миналото, но заедно с това тя е атрактивна и забавна.
За по-младата аудитория е подготвено Детско музикално мултимедийно шоу с участието на деца и младежи от вокална формация „Палас“ и Художествено ателие „Детско слънце“. След това със слово, музика и видео ще бъде припомнено творчеството на българския рок-музикант Юксел Ахмедов и групата „Фоноекспрес”. Песен от тяхното творчество на живо ще изпълни абитуриентът Желяз Колев от СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. Д-р Ив. Шишманов“.
Отбелязването на 90-годишнината на варненския курорт и на музикалния фестивал „Варненско лято“ е вторият акцент в програмата. Ще бъдат напомнени първите стъпки на курортното дело и фестивала през 20-30-те години на ХХ век, съпътствано от фотодокументални и видео кадри. Любопитен фейлетон от 1928 г. ще очертае представите на автора му за Курортна Варна в края на ХХ век. Отново ще бъде припомнена предприетата през 2012 г. и продължаваща дарителска кампания за ремонта и реставрацията на първия концертен роял на Варна, опазван в музея.
Третият акцент е свързан с предстоящото варненско домакинство на регатата „Тол Шипс“ – 2016 г. Два документални филма ще подскажат ролята на морската идея в живота на хората, а видеошоуто „Мигове“ ще забавлява гостите в края на празничната нощ.
Цялата програма е обединена от широкообхватната тема „Варна и морето“.

Музеят се намира на ул. „8-ми ноември“ № 3. Входът за всички събития е свободен.