Музей за история на образованието на зрително затруднените

В Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ през 2015 г.е открит първият в страната Музей за история на образованието на зрително затруднените в България. Той представя историята на първото в страната училище за слепи, основано през 1905 г. по идея на Проф. д-р Иван Шишманов – министър на просвещението.

В музея могат да се видят различни предмети, свързани с исторически за училището събития, помагала за обучение и ограмотяване на брайлова азбука. Богат снимков материал отразява развитието на училището през годините от Държавен институт за слепи до днес. Експонатите са достъпни за хора с увреждания. Посетителите могат да опитат да пишат  на плоча с шило или на брайлова машина.

Училището е домакин и на Държавните първенства по шоудаун. Шоудаун е спорт, специално създаден за хора със зрителни увреждания, но не е задължително да си незрящ, за да го играеш. Изобретен от канадеца Джо Луис през 60-те години на XX век, в България този спорт започва да се развива през 2009 година.

Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ се намира в кв. Аспарухово, местност „Вилите“.