„Малки забавни създания“ се нарича изложбата, в Contemporary space.

Изложбата ще бъде открита на 17 май и ще остане в пространството в рамките на 20 дни. Авторите са Албена Баева, Рене Беекман, Николета Бончева, Петя Боюкова, Стефан Дончев и Иван Шопов. Откриването ще бъде отбелязано с музикален пърформанс на Иван Шопов (Balkansky) и Албена Баева. Заповядайте да погалите трева, която мърка, да се убодете в търсене на правилния избор на таралеж на име Хелпи, да опитате да разбере проблемите на мобилни приложения, които не желаят да функционират “правилно”, да чуете един влюбен робот, да усетите сблъсъка с една ядосана количка и да видите една стенобойна машина.

Малки забавни създания са 7 нови интерактивни скулптори на художниците от екипа на студио за интерактивен дизайн “Реактив”. Тези малки създания се побират в багажника на една кола и много искат да пътуват. Мечтаят да обиколят света и да научат повече за различните градове, забележителности и народи.
В свят, изпълнен с умни телефони, умни телевизори и умни хладилници, които ни казват откъде да минем и кога е свършило млякото, изложбата “Малки забавни създания” показва умно изкуство. Американският философ Греъм Харман твърди, че не бива да разглеждаме света само от гледна точка на хората. Всеки физически обект около нас възприема и разбира света от собствена перспектива, спрямо собствената си функция и позиция в пространството. Това често няма нищо общо с начина, по който ние възприемаме същия обект. Изложбата се стреми да избяга от антропоцентризма на нашето време и да заеме страната на странните малки наши съвременници, като покаже тяхната гледна точка. Малките забавни създания са дело на художници от екипа на Реактив, студио за интерактивни инсталации и обекти. Техните работи имат свой поглед към света и искат да споделят преживяванията си с нас.

Contemporary space ще работи на 20 и 21 май от 10:00 до 24:00 ч