Изложба „ПРОВИНЦИАЛНИ ПРЕХОДИ – GNAP Eastern Europe 2017”

  Артгрупа ДУПИНИ представя Глобален Номадски Арт Проект за Източна Европа 2017 „Провинциални преходи”- България, Румъния, Унгария.

Глобалният номадски артпроект (Global Nomadic Art Project) GNAP 2014-2020 е идея на корейската артгрупа YATOО. Първите му издания се провеждат в Азия през 2014-2015 г. и в Близкия изток и Африка през 2016 г. 2017-та е годината на Европа с пет събития, някои от които в Източна Европа – България, Румъния и Унгария.

Артномадите от GNAP пътуват, за да подтикнат към осъзнаване и загриженост, учене от природата и отговорност на хората към околната им среда. Творците  изследват съвременните културни нагласи към природата и влияят върху тях като предоставят алтернативни начини за разбиране, съпреживяне и прозрение.

Изложбата „Провинциални преходи” представя резултатите от етапа GNAP Eastern Europe. Творци от цял свят, заедно с художници от региона, пътуват в продължение на 30 дни в България, Румъния и Унгария и творят, използвайки специфични за локацията природни материали и собствените си тела. Локациите в България са с. Габровци, откъдето Артгрупа Дупини, местен партньор на проекта, организира пътувания до устието на р. Камчия и Побитите камъни. В Румъния пътуващата група е гост на Центъра за култура и изкуство в Лазарея, а последният етап е село Носвай в Унгария с домакин Асоциация Farkaskő.

Финалната изложба от проекта „Провинциални преходи” за Източна Европа 2017 представя избрани фотографии и видеа от 30-дневното пътешествие, включващо трите етапа на проекта: България, Румъния и Унгария.  Изложбата ще се открие в ново за Ноща на музеите и галериите пространство – Морско казино, на 18 май от 19 часа.  Тя ще може да бъде видяна там до 2 юни 2018г.