За първи път Държавен архив отваря хранилището си и показва лични документи и снимки на легендарния актьор Идеал Петров

За първи път Държавен архив се включва в “Нощ на Музеите и Галериите” – Варна 2019 и отваря вратите на хранилището си, което крие тайни от отминали години и в което всички посетители ще могат да разгледат постоянната изложба “Дейността на Държавен архив”.

Втората изненада, с която Държавен архив ще зарадва всеки, решил да го посети е отбелязването на 120 години от рожеднието на варненския драматичен актьор Идеал Петров. Експозицията ще включва лични документи и снимки на историческата личност, чието име шеговито се използва като част от градския фолклор.

Архивът е създаден през 1952 г. и към него функционират читалня, библиотека, лаборатория за консервация и реставрация на документи, изложбена зала. В научно-справочната библиотека са заведени 2477 тома специализирана литература по история, архивистика и други области на науката, речници, енциклопедии, справочници, пътеводители, каталози, документални сборници, периодични издания.

От 1997 година архивът се помещава в сграда на ул. „Преслав“ №52 във Варна, а на 18.05 /събота/ ще бъде с вход свободен и удължено работно време от 17:00 до 22:30 часа.