Детски градини и училища се включват в “Нощ на Музеите и Галериите” – Варна 2019

Тази година участници във фестивал “Нощ на Музеите и Галериите” – Варна 2019, ще бъдат различни образователни центрове, детски градини училища, които посредством нагледни обучителни материали, изложби и работилници вдъхновяват и информират своите гости за акцентите в своята дейност.

Един от участниците тази година ще бъде Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“, където е открит първият в страната Музей за история на образованието на зрително затруднените в България. Учебното заведение предлага възможност на гостите си да се запознаят с историята на първото в страната училище за слепи, основано през 1905 г. по идея на Проф. д-р Иван Шишманов – министър на просвещението. В музея могат да се видят различни предмети свързани с исторически за училището събития, помагала за обучение и ограмотяване на брайлова азбука. Богатият снимков материал отразява развитието на училището през годините от Държавен институт за слепи до днес. Експонатите са достъпни за хора с увреждания. Посетителите могат да се запознаят с брайловата азбука, да пишат на плоча с шило или на брайлова машина. Музеят е открит на 10.12.2015 г. по случай 110-годишния юбилей на училището. В рамките на фестивал “Нощ на Музеите и Галериите” – Варна 2019 и ще може да бъде с работно време 18.05 (събота) – 13:00 до 18:00 часа и ще може да бъде посетено на адрес кв. Аспарухово, местност „Вилите“.

Друга локация свързана с образованието ще бъде детска градина №30 „Синчец“, които ще се включат като творческо пространство. Тяхната изложба „Мои буквички вълшебни“  е организирана по повод 24 май, а като допълнение на събитието са предвидени и няколко къта в двора на детската градина, където децата ще рисуват заедно картина на голямо платно (на хартия и фолио). Детска градина “Синчец” ще посреща своите гости на 17.05.2019г. в интервала между 16:00 и 18:00ч. на адрес ж.к. Младост, до бл. 110.

Финал на образователния тур слага Частно основно училище “Феникс”, където всички негови гости ще имат възможността да се потопят в магията на тъкането и красотата на ръчно изработените килими. Изложбата, с която те се включват в събитието се нарича “Тъкани котленски килими”, а като съпътстваща инициатива е предвидена работилница за плъстене и тъкане. В рамките на фестивал “Нощ на Музеите и Галериите” – Варна 2019, Частно основно училище “Феникс” ще бъде с работно време от 12:00 до 00:00 часа и ще може да бъде посетено на адрес ул. Воден №22.