Бутиковата винарна „Побити камъни” подкрепя „Нощта на Музеите и Галериите”

Винарна „Побити камъни” се намира на около 10км. западно от Варна. Съвсем наблизо – на около 2км., се намира и природният феномен „Побити камъни”. Уникалният артефакт е съставен от камъни, които представляват кухи колони на около 50 млн. години. През цялата история на обитаване на хора в този регион, се е считало, че това е място с особено силно енергийно въздействие.
В непосредствена близост до този енергиен източник, на площ от 100 дка се разполага избата „Побити камъни“. Построяването й завършва затварянето на цикъла – производство на грозде и производство на вино. Избата разполага със собствени лозя от сортовете Шардоне, Траминер, Варненски мискет, Пино Ноар и Каберне Совиньон. Преобладаващо са млади насаждения, което позволява да се получат по-високи добиви висококачествено узряло грозде.
„Технологията, по която произвеждаме вино е близка до класическата. Гроздето се бере ръчно в касетки, почиства се внимателно и при регулирана температура се провежда технологичният процес. След което виното отлежава в дъбови бъчви. Смятаме, че оригиналното вино „Варненски мискет” има големи переспективи за развитие. Освен винарна, тук имаме и чудесни условия за развитие на туризъм – чист въздух, приятна гледка. Към винарната имаме още фазанария, рибарник, разсадник и зеленчукови площи.“ – Здравко Дянков – технолог с близо 40 години опит.
Винарната разполага с дегустационна зала, която ще бъде отворена за посещение на 20-ти и 21-ви Май. Тя е един чудесен завършек на разходката до феномена „Побити камъни”, който също ще бъде свободно отворен за посетители през тези дни.