Археологически музей

Археологическият музей във Варна е един от най-старите в България, с големи традиции в науката и музейното дело. Създаден е като археологическа колекция в 1887 г., а в 1906 г. първата му експозиция е представена на публиката.

На площ от 2000 кв.м, с десетки хиляди експонати са представени разделите: Праистория (40 000 г. – 1200 г. пр. Хр), Античност (VІІІ в. пр. Хр. – VІ в. сл. Хр.), Средновековие(VІІ-ХVІІІ в.) и Нумизматика – с богата сбирка от разнообразни монети от VІ в. пр. Хр. до ХVІІІ в. Всички представени експонати са открити при разкопки във Варна (античния Одесос) и региона.
Сред тях най-атрактивно за посетителите е, разбира се, най-старото злато в света – повече от 3000 предмета, открити в некропол край Варна – над 6 кг златни предмети от средния и късен халколит (4600-4200 г. пр. Хр.). Вниманието привличат също и най-големите сбирки в България от антични теракотови статуетки (V-І в. пр. Хр.), стъклени съдове (ІV в. пр. Хр.- VІ в.) и лампи (V в. пр. Хр. – VІІ в. сл. Хр.), както и от средновековни златни и сребърни накити (ХІІ-ХІV в.). Изключително ценна е също сбирката от антични златни накити и предмети (V в. пр. Хр. – VІ в. сл. Хр.), някои от които са уникални.
По традиция, в едно от крилата на музея е представена и колекцията от български икони от ХІV-ХІХ в., втората по големина в страната. Една от атракциите за малките посетители и учениците е обновения през 2013 г. Учебен музей, с възстановки на праисторически и средновековни жилища и технологии, които те могат да изучат на място.
През последните 30 години, специалистите от музея организират често международни археологически конференции, а също и изложби с варненски експонати в чужбина: в Япония, Германия, Франция, Израел, Италия, Канада, Испания, САЩ, Русия, Гърция и др. Материали от Варненския археологическия музей участват постоянно като част от националната изложба „Тракийските златни съкровища” в различни страни по света, а често гостуват и в редица международни изложби, представени в реномирани световни музеи.


Адрес:

бул.”Мария Луиза”41
Тел. +359 52 681 011
052/ 681 030 – информация

Работно време:
май-септември: 10.00-17.00 ч., без почивен ден
октомври-април: 10.00-17.00 ч., почивен ден – понеделник
Вход за възрастни: 10.00 лв. групи над 10 души – 8 лв.
Вход за деца, ученици, студенти: 2.00 лв.
Предлагат се беседи на български и чужди езици.
www.archaeo.museumvarna.com